-
نام فارسی: ژینکو (جینکو)
-
نام علمی: Ginkgo biloba
-
خانواده: Ginkgoaceae
-
نام انگلیسی:ginkgo
این آخرین گونه زنده در راسته Ginkgoales است که برای اولین بار بیش از 290 میلیون سال پیش ظاهر شد و فسیلهایی که بسیار شبیه به گونههای زنده متعلق به جنس Ginkgo هستند، به دوران ژوراسیک میانه در حدود 170 میلیون سال پیش بازمیگردد. این درخت در اوایل تاریخ بشر کاشته شد و امروزه به طور گسترده ای به عنوان یک فسیل زنده در نظر گرفته می شود.
این درخت در وضعیت بحرانی انقراض قرار دارد
جینکو از دیرباز در چین کشت می شده است. در یک سوم جنوبی این کشور رایج است. برخی از درختان کاشته شده در معابد بیش از 1500 سال قدمت دارند. اولین سابقه برخورد اروپایی ها با آن در سال 1690 در باغ های معبد ژاپنی است ، جایی که این درخت توسط گیاه شناس آلمانی انگلبرت کامپفر دیده شد . به دلیل جایگاهش در آیین بودا و کنفوسیوس ، جینکو نیز از قرن چهاردهم به طور گسترده در کره و ژاپن کاشته شده است. در هر دو منطقه، برخی از طبیعی شدن رخ داده است، با کاشت جینکو در جنگل های طبیعی. جینکو بیش از 200 سال است که معمولاً در آمریکای شمالی و نزدیک به 300 سال در اروپا کشت میشود، اما در طول این مدت، هرگز به طور قابل توجهی طبیعی زادآوری نداشته است.
انگلبرت کامپفر اولین بار در کتاب خود Amoenitatum Exoticarum املای جینکو را معرفی کرد . گمان می رود که او ممکن است “Ginkjo” یا “Ginkio” ژاپنی را به عنوان “Ginkgo” اشتباه نوشته باشد. این غلط املایی توسط کارل لینه در کتاب Mantissa plantarum II وارد شده است و به نام سرده درخت تبدیل شده است. لقب خاص biloba در لاتین جدید به معنای “دو لوب” است.
برگها در بین گیاهان بذری منحصر به فرد هستند، به شکل بادبزنی با رگبرگهایی که به سمت تیغه برگ تابش می کنند، گاهی اوقات دو شاخه می شوند (شکاف می شوند)، اما هرگز آناستوموز نمی شوند و شبکه ای را تشکیل می دهند. ژینکو به خاطر شاخ و برگ های پاییزی خود که رنگ زرد زعفرانی است، منحصر بفرد است.
جینکوها درختان بزرگی هستند که معمولاً ارتفاع آنها به 20 تا 35 متر می رسد و برخی از نمونه ها در چین بیش از 50 متر ارتفاع دارند. این درخت دارای تاجی زاویه دار و شاخه های بلند و تا حدودی نامنظم است و معمولاً ریشه ای عمیق دارد و در برابر آسیب باد و برف مقاوم است. درختان جوان اغلب بلند و باریک و دارای شاخه های کم هستند. با افزایش سن درخت، تاج پهن تر می شود. ترکیبی از مقاومت در برابر بیماری، چوب مقاوم در برابر حشرات، و توانایی تشکیل ریشههای هوایی و جوانهها، جینکوها را بادوام میکند و برخی از نمونهها ادعا میکنند بیش از 2500 سال قدمت دارند.
جینکوها به خوبی با محیط شهری سازگار می شوند و آلودگی و فضاهای محدود خاک را تحمل می کنند. آنها به ندرت مشکلات بیماری دارند، حتی در شرایط شهری، و توسط حشرات کمی مورد حمله قرار می گیرند.
بسیاری از جینکوهایی که عمداً کاشته شده اند، ارقام نر هستند که به گیاهانی که از بذر تکثیر شده اند پیوند زده می شوند، زیرا درختان نر دانه های بدبو تولید نمی کنند.
عیب درختان ژینکو نر این است که بسیار حساسیت زا هستند. آنها دارای امتیاز OPALS ( مقیاس آلرژی گیاهی Ogren ) 7 (از 10) هستند، در حالی که درختان ماده که نمی توانند گرده تولید کنند، دارای رتبه بندی آلرژی OPALS 2 هستند.
ژینکو آفتاب کامل را ترجیح می دهد و در محیط هایی که به خوبی آبیاری و زهکشی مناسبی دارند بهترین رشد را دارد. این گونه ترجیحی برای مکان های آشفته نشان می دهد. در تودههای “نیمه وحشی” در کوههای تیانمو ، نمونههای بسیاری در کنار رودخانهها، دامنههای صخرهای و لبههای صخره یافت میشوند. بر این اساس، ژینکو ظرفیت فوق العاده ای برای رشد رویشی حفظ می کند. این درخت می تواند در پاسخ به اختلالاتی مانند فرسایش خاک از جوانه های تعبیه شده در نزدیکی قاعده تنه جوانه بزند. نمونه های قدیمی همچنین قادر به تولید ریشه های هوایی در قسمت های زیرین شاخه های بزرگ در پاسخ به اختلالاتی مانند آسیب تاج هستند. این ریشه ها می توانند در تماس با خاک منجر به تولید مثل کلونال موفق شوند. این استراتژی ها به وضوح در تداوم و بقای ژینکو مهم هستند.
عصاره برگ های جینکو حاوی اسیدهای فنولیک، پروآنتوسیانیدین ها، گلیکوزیدهای فلاونوئیدی مانند میریستین، کامفرول، ایزورامنتین و کوئرستین و ترپن تریلاکتون های جینکوگلید و بیلوبالید است. برگها همچنین حاوی بیفلاوونهای منحصربفرد جینکو، آلکیل فنولها و پلیپرنولها هستند.
با پیشرفت دوره کرتاسه تنوع جینکوفیتا کاهش یافت، و در پالئوسن ، جینکو آدیانتوئیدها تنها گونه جینکو بود که در نیمکره شمالی باقی مانده بود ، در حالی که شکل قابل توجهی متفاوت (و مستند ضعیف) در نیمکره جنوبی وجود داشت . همراه با سرخس ها، سیکادها و سیکادوئیدها، تنوع گونه ای در جنس جینکو در دوره کرتاسه کاهش می یابد، در همان زمان گیاهان گلدار در حال افزایش بودند. این از این فرضیه پشتیبانی می کند که با گذشت زمان، گیاهان گلدار با سازگاری بهتر با اختلال، جینکو را جابجا کردند.
در پایان پلیوسن ، فسیلهای جینکو از فسیلهای موجود در همه جا ناپدید شدند، به جز منطقه کوچکی در مرکز چین ، جایی که گونههای امروزی زنده ماندند.
رابطه جینکو با سایر گروه های گیاهی نامشخص است. در تقسیمات اسپرماتوفیتا و پینوفیتا به طور ضعیفی قرار گرفته است ، اما هیچ توافقی حاصل نشده است. از آنجایی که دانه های آن توسط دیواره تخمدان محافظت نمی شود، از نظر مورفولوژیکی می توان آن را یک ژیمنوسپرم در نظر گرفت. ساختارهای زردآلو مانند تولید شده توسط درختان جینکو ماده از نظر فنی میوه نیستند، بلکه دانه هایی هستند که دارای پوسته ای متشکل از یک بخش نرم و گوشتی (سارکوتستا) و یک بخش سخت (اسکلروتستا) هستند. سارکوتستا بویی قوی دارد که بیشتر مردم آن را ناخوشایند می دانند.
عصاره برگ جینکو معمولا به عنوان یک مکمل غذایی استفاده می شود، اما هیچ مدرک علمی مبنی بر حمایت از سلامت انسان یا موثر بودن آن در برابر هر بیماری وجود ندارد.