نام فارسی: جوالدوزک

نام علمی: Catalpa bignonioides

خانواده: Bignoniaceae

نام نگلیسی: Southern catalpa

درخت جوالدوزک با نام علمی Catalpa bignonioides، درختی خزان کننده با گل های زیبا، اندازه متوسط و ساقه ای کوتاه و قطور است. تاج این درخت به شکل نامنظم و گرد و پهن است. کاشت و نگهداری از این درخت به عنوان سایه بان نسبتا آسان است. این درخت خاک های معمولی را ترجیح می دهد اما در مقابل خاک رسی، خشکی، رطوبت و حتی سیلاب های فصلی نیز مقاوم است. در طبیعت، چتلم را اغلب در کنار رودخانه ها و نهرها با خاک غنی و مرطوب پیدا می کنند. این درخت تمایل به نور کامل تا سایه جزئی دارد و در سایه کامل رشد نمی کند.

با بالغ شدن درخت، شکل ظاهری آن نامنظم تر می شود و در اوایل تابستان با گل های سفید زیبا به عرض حدود یک و نیم اینچ شکوفه می دهد. چتلم درختی بسیار مقاوم و با عمر طولانی است. پس از گلدهی اولیه، غلاف های بذر منحصر به فردی تولید می کند که به صورت آویز و رشته مانند از شاخه ها آویزان می شوند. نام جنس این درخت از نامی که سرخپوستان آمریکای شمالی برای آن گذاشته اند گرفته شده است، در حالی که نام گونه به شباهت آن به جنس Bignonia اشاره دارد. با وجود اینکه این گونه در ایالت کارولینای شمالی یافت می شود، اعتقاد بر این نیست که بومی این منطقه باشد.

جوالدوزک

این درخت دارای سیستم ریشه گسترده ای است و گاهی برای تثبیت خاک کاشته می شود. از جنبه های منفی این درخت می توان به شکل نامنظم آن اشاره کرد که ممکن است با منظره مطابقت نداشته باشد. شاخه های این درخت به صورت نامرتب و کج پخش می شوند که گاه ناخوشایند به نظر می رسند. همچنین، در حالی که گل های آن عطر دلپذیری دارند، برگ ها در صورت له شدن بوی نامطبوعی دارند. توجه داشته باشید که این درخت دیرتر از Catalpa speciosa گل می دهد و رنگ ارغوانی بیشتری را در گل های خود حفظ می کند.

حشرات، بیماری ها و سایر مشکلات گیاهی:

این درخت معمولا دچار مشکلات جدی نمی شود. با این حال، لاروهای بید شب پره چتلم (Catalpa sphinx moth) می توانند خسارات قابل توجهی به آن وارد کنند. سفیدک، سوختگی سرشاخه ها، پژمردگی ورتیسیلیومی و لکه های برگ از مشکلات گاه به گاه این درخت هستند. همچنین برگ ها ممکن است در اثر باد یا تگر آسیب ببینند و ظاهری نامناسب پیدا کنند.

جوالدوزک

مشخصات ظاهری، گلدهی و میوه دهی درخت جوالدوزک

بلندی درخت جوالدوزک بالغ به طور معمول بین ۲۵ تا ۴۰ فوت (حدود ۷.5 تا ۱۲ متر) می رسد و پهنای آن نیز به همین اندازه و یا حتی بیشتر است. شاخه های این درخت کوتاه و کج هستند و تاجی پهن و نامنظم را تشکیل می دهند.

برگ های جوالدوزک قلبی شکل با رگبرگ های برجسته هستند. طول آنها بین ۶ تا ۱۲ اینچ (حدود ۱۵ تا ۳۰ سانتی متر) و عرضشان نصف طول آنهاست. دمبرگ برگ (بخش متصل کننده برگ به ساقه) تقریبا به اندازه خود برگ است. برگ های خزان کننده این درخت، بزرگ، سبز روشن و صاف هستند.

گل های جوالدوزک به صورت خوشه های ۱۰ تا ۲۰ تایی ظاهر می شوند و هر گل بر روی یک ساقه کوتاه قرار دارد. این گل های سفید رنگ، دولبه ای هستند که در قاعده به هم متصل شده و به ۵ لوب چین دار شبیه گلبرگ باز می شوند. قطر هر گل حدود ۲ اینچ (حدود ۵ سانتی متر) است. در گلبرگ ها دو لکه زرد بزرگ و چندین لکه زرد کوچکتر، چند نوار بنفش کوچک و تعداد زیادی نقطه بنفش ریز وجود دارد.

میوه این درخت غلافی است شبیه سیگار.

کلمه Catalpa نامی است که قوم مسکوگی به این درخت داده اند. نام گونه (bignononioides) نیز به پیچک (Bignonia capreolata) اشاره دارد که گیاهی با گل هایی شبیه به شکل گل های چتلم است. درخت جوالدوزک به خاطر سایه دلپذیر، گل های فراوان و زیبا، غلاف های سیگار مانند و برگ های درشت اغلب به عنوان درخت سایه بان و زینتی کاشته می شود.